Straatmachine

Deze machine is geschikt om nieuwe en gebruikte stenen te verwerken. Nieuwe stenen zijn over het algemeen vorm- en maatvaster. De machine heeft een stenenschraper welke de stenen schoonmaakt en vooruit stuwt, daarna maakt de machine de stenen automatisch in patroon. Meest voorkomend is het keperverband. De machine is gebouwd op een tandemasser. Door deze achter de bus te koppelen wordt van klus naar klus gereden.

De machine rijdt op het reeds gestrate deel en wordt met een shoveltje gevuld met steen en tevens steeds vooruit geduwd. Hij wordt pneumatisch aangedreven en bestuurd, behalve de telescoopkraan waar de gepatenteerde stenenklem aanhangt. Er zit dus weinig elektronische besturing op waar bewust is voor gekozen omdat onder extreme omstandigheden gewerkt moet worden. De aandrijving is met een Deutz-dieselmotor waaraan  een compressor en hydro-aggregaat gekoppeld zit.

De stenenklem is gepatenteerd, deze klem is lucht en mechanisch bedient. Deze klem is ontwikkeld omdat met vacuum de resultaten, het oppakken van gebruikte stenen, slecht waren. Bij gebruikte steen mist nog wel eens een stukje en zijn niet maat- en vormvast.